Verticuteren: gazononderhoud

GAZON VERTICUTEREN!

Bij ons stopt het niet bij een perfect onderhouden tuin. De tuin komt nog beter tot zijn recht wanneer het gras er groen en gezond uitziet door een perfect gazononderhoud. Daarom kunt u bij ons ook terecht voor het verticuteren van uw gazon.

Verticuteren is een noodzakelijke karwei, wil je vele jaren van een mooi gazon kunnen genieten. Er zijn verschillende redenen om voor een jaarlijkse verticuteerbeurt te kiezen. Gras verticuteren is vooral nodig om de viltlaag te doorbreken. Deze viltlaag bestaat uit mos,dood gras, gemaaide grasresten en ander organisch materiaal. Een te dikke viltlaag tussen het gras zal op termijn steeds nadelig worden voor een gezond gazon. En dit vooral omdat lucht, vocht en voedingsstoffen de wortels van het gras nog moeilijk kunnen bereiken. Deze grasverzorging zorgt voor een open structuur en een sterkere grasmat waar ruimte is voor nieuwe jonge grassprieten.

GAZONONDERHOUD: WAT IS VERTICUTEREN VAN UW GAZON?

In ieder gazon gaat zich naar verloop van tijd een viltlaag in de grasmat vormen. Deze viltlaag bestaat uit afgestorven grasdeeltjes die na het maaien zijn achtergebleven op het gazon en uit mossen die hierop gaan groeien. Deze viltlaag wordt op termijn steeds dikker waardoor zuurstof, meststoffen en water niet meer in de bodem kunnen dringen. Het gazon wordt zo verstikt en zal, wanneer je er niets aan doet, geel gaan kleuren en uiteindelijk afsterven. Je houdt dan meer mos over dan gras. Deze handeling houdt in dat je op mechanische wijze (met een verticuteerhark of machine) de oude viltlaag uit het gras gaat verwijderen. De grasmat raakt hierdoor goed doorlucht zodat ze weer voedingsstoffen kan opnemen en kan gaan groeien.

WAAROM GAZON VERTICUTEREN?

  • Vermijden van mos en onkruid
  • Het gazon wordt jonger
  • Geen kale plekken meer
  • De grasmat wordt weer voller
  • Het gras wordt weer intens groen

WANNEER GAZON VERTICUTEREN?

De ideale, natuurlijke periode van het jaar om gras te zaaien is het voorjaar (maart – mei) en het najaar (september – oktober). Gedurende de zomerperiode is het ook mogelijk, enkel niet aan te raden bij extreme droogtes.

WAT KOST GAZON VERTICUTEREN ?

Dit gazononderhoud bieden wij steeds aan samen met het bemesten van uw gazon en het afvoeren van uw verticuteerafval. Ook het voorbereidend maaien van uw gazon voeren wij graag voor u uit. Interesse? Informeer even naar onze prijzen.